måndag 13 maj 2013

Kampen om järntronen



Fakta:
Bokens titel: Kampen om Järntronen
Antal sidor: 735
Författare: George R R Martin

Författare: George R R Martin föddes den 20 september 1948 i Beyonne, New Jersey, USA. Han föddes originellt in i en fattig familj vilket var en av huvud anledningar till varför han började skriva böcker i första stället. Då hans familj var fattig hade han inte så många sätt att underhålla sig själv, så Martin nöjde sig med att leva ut sina fantasier. Han började skriva ett fåtal skräck historier som han sedan sålde till grann barnen i utbyte till mindre mängder pengar. Han skrev också b.la berättelser om ett mytiskt rikedom bebott av hans sköldpaddor. Då sköldpaddorna hade tendens att dö inuti leksaks slottet så bestämde Martin att de dödade varandra igenom ondska och hämndlystna intriger. (Vilket blev ironiskt nog senare i hans liv huvud fokusen i hans mest lyckade böcker.)
Martin fatt också senare intresse i serieböcker och deras karaktärer, vilket antagligen fortsatte att leva upp hans fantasi. Han skrev också ett flertal berättelser baserade just på serie karaktärerna han var intresserade i, vilket många serier tidnings fans gjorde på den tiden.
Han har vunnit ett stort antal böcker och blev väldigt känd inom fantasy genren efter han hade släppt de första ”En Sång av Is och Eld” böckerna, vilket Kampen om Järntronen var den första av.

Priser:
   Locus Poll Award för Best Fantasy novel – En dans med drakar
   Bram Stoker Award för Long Fiction – ”The pear Shaped man”
   Premio Ignotus för Best Foreign novel – A game of Thrones

Innehåll bok: Kampen om Järntronen är en dark-fantasy bok skriven av George R. R Martin. Boken följer ett flertal karaktärer i den fiktiva världen “Westeros”. Boken är den första delen av serien ’En sång av is och eld’ som består av fem böcker sammanlagt.
’Kampen om Järntronen’ följer hus Stark i de norra delarna av Westeros.
Istället för ha en direkt huvudkaraktär i boken så har Martin valt att ha ett stort antal av karaktärer som läsaren följer igenom specifika kapitel. Vissa karaktärer “lever” bara ett antal kapitel innan de avlider och blir utplacerade med en av huvud karaktärerna. De absolut mest viktigaste personerna i boken är: Tyrion Lannister, Arya Stark, Eddard Stark, Brandon Stark och ett flertal andra karaktärer i de senare böckerna.
När boken börjar så har Westeros nyligen blivit förenat igen efter ett blodigt inbördes krig där den förra galna kungen blev avsatt. I hans ställe så har den nya kungen Robert Baratheon kommit till makt, men hans inkompetens i fredstid börjar sakta bli mer och mer tydligt. Från första början så får man läsa om Eddard Stark, fursten av norr och ledaren över hus Stark. Han har fyra sex barn: Oäktingen Jon, Robert, Rickon, Sansa och Arya. Vid början så tvingas Eddard att avrätta en desertör innan han får nyheter om att Kungen själv kommer till hans hem, Winterfell. Berättelsen följer hur furstarna i Westeros strider för “Järntronen” vilket i andra ord betyder dominans över riket. Den följer också karaktärernas uppfattning av det hela och hur det tar sig igenom det/hur det påverkar dem. Hela serien har bra beskrivningar om karaktärernas tankar och deras åsikter om andra karaktärer. Många av karaktärerna planerar att förråda andra och boken är mer eller mindre byggt på hur medeltida furstar ledde tysta krig emot varandra med lönnmördare och ord.
Martin skriver på ett väldigt detaljerat sätt och kan vid vissa tillfällen ”över detaljera” vissa objekt som känns irrelevanta till boken. Strider och följderna är starkt detaljerade och det är svårt att inte känna en känsla av obehag och funderingar när Martin beskriver en av huvud karaktärernas skador efter en större strid. Själva världen som boken utspelas i är kraftigt detaljerad och det sägs att Martin fortfarande har idéer angående Westeros som han tänker behålla till sig själv och in i graven.  Världen är beskriven som mörk och dyster. Saker som heder och liknande finns, men det är sparsamt och många hävdar att de är hedersfulla när de glatt hugger en liggande man i ryggen. Martin försöker inte idolisera sina karaktärer, de har alla starka brister och de som skulle ses som hjältar i en ’normal’ fantasy bok ses mer som skurkar. På grund av det mörka sättet han skriver på finns det en svag skillnad mellan ”gott” och ”ont”. Vissa karaktärer är starkt visade som mördande galningar, medans andra är mer oskyldiga men ändå redo att döda. Den gråa linjen mellan ont och gott finns, men det finns tillfällen, som sagt, när karaktärer är helt klart onda eller goda ur alla karaktärers perspektiv.(Inkluderat läsarens)
Karaktärerna i boken ändras konstant då de kommer i kontakt med den ”hårda” och ”riktiga” världen istället för deras förre detta skyddade liv. Det är dock inte så mycket ändring i karaktärerna i den första boken och det mesta ändras i den andra.

Boken utspelar sig under några års period och kan ibland hoppa emellan månader eller veckor för att avancera spänningen. Kontinenten, Westeros, verkar vara väldigt starkt inspirerad av medeltidens England och rosornas krig. Kontinenten i sig själv tar inspiration från Europa också. De norra delarna är inspirerat smått av skandinavisk geografi medans öarna till väster är inspirerade av vikingar. (baserat på deras kultur). Saker som södern, som enkelt sagt är Martins version av en Arabisk kultur, skapar en kulturellt annorlunda värld där så många folk av olika folkslag och ursprung existerar i samma rike. Karaktärerna vistas i många av rikens städer, speciellt huvudstaden Kings landing.

Jag har läst den hela serien och anser att den första boken är en av de bästa. Den kan vara svår att komma in i först då mängden av text kan vara av skrämmande eller att innehållet verkar tråkigt. Boken är dock lätt sagt en av de mest bästa böckerna jag har läst någonsin. Detaljerna, beskrivningen och allt annat gör att denna bok är lätt sagt ett mästerverk. Få böcker har lyckats få mig att känna mig obekväm när författaren beskriver skador och smärta, medans denna lyckas att göra så att jag rör mig obekvämt runt i soffan med bok i hand.

Budskapet i boken kan ses som en protest mot krig och ”lättare” fantasy böcker.  Martin skriver ofta parodi liknande texter om heder, kärlek och liknande. I vanliga fantasy böcker beskrivs riddare som hederliga män som är reda att offra sitt liv, medans i Martins bok så skulle de hellre hugga av sin dotters huvud än att förlora en fot. Martin idoliserar aldrig krig, han beskriver aldrig de som har deltagit som hjältar ändå om karaktärerna anser så, de beskrivs helt enkelt som människor som hade oturen att dras in i en till onödig slakt. I jämförelse med Amerikansk propaganda där man idoliserar soldater som hjältar och försöker framföra patriotism så river Martin ner detta i sin bok. Han beskriver mellan raderna hur lite patriotism och alla berättelser du har fått höra kommer ha värde när du står med ett svärd eller pistol tryckt mot pannan. I ett lätt sätt kan man säga bakom alla mörka berättelser som finns inne i boken så beskriver den ironiskt nog lite om människans värde, och hur alla är likadana bakom plåten och rustningen.

Jag ger boken fem ut av fem för den perfekta beskrivningen, starka karaktärer, miljöer och känslan av att konstant vilja kunna läsa mer av den. Jag föreslår starkt att de som är intresserade i fantasy och böcker att läsa denna boken och uppföljare. Boken har också en väldigt lyckad serie som sänds på ett flertal kanaler i Sverige, som kallas ”A game of thrones.”

1 kommentar:

  1. Du beskriver boken ingående och väl och det känns som ett bra boktips inom denna genre.
    /Malin

    SvaraRadera