torsdag 30 maj 2013

Beskriv vad som hände när de blev fria och hur de upplevde detta.


Den 15 april 1945 blev de i det lägret fria. Alla var helt uttömda på kraft när de märkte att engelska soldater hade tagit sig in i lägret med vita armbindlar. De flesta var allt för trötta för att ens bli glada. Först ville Hédi bara sova men sen började hon inse vad som faktiskt hade hänt och då var hennes första tanke att imorgon skulle hon leta efter sin far, hon var övertygad om att han var vid liv. Alla fylldes med hopp.

Dagen efter låg ingen kvar i barackerna, oavsett hur sjuka eller utmattade de var tvingade dem sig själva att gå ut och se vad som hade hänt. Engelsk männen var väldigt vänliga och gav ut sina egna matransoner till de befriade fångarna. Judarna var inte alls var van vid sådan fet mat så magarna gjorde uppror och många blev sjuka.

De fortsatte att bo kvar i lägren ett litet tag till innan dem kunde åka iväg. Hédi hade sedan hört att kriget inte var officiellt slut förens den 8 maj.

Sen åkte de från Lübeck till Travemünde. Efter de skulle dem ta båten till Malmö. Man kan säga att de såg Sverige som frälsa landet. Att när de kom till Sverige då skulle allt bli bra. De tänkte att Svenskarna var mycket snälla för att ”drottningen hade bjudit dem på semester”.  De trodde även att drottningen skulle välkomna de i Malmö med fina kläder, mat och en egen klocka, men så var det inte.

När det anlände till Malmö skickades de sen vidare till Stockholm där de friade fångarna inkvarterade i en skola för 6 veckors karantän för att inte sprida sjukdomar. Även om de hade blivit besvikna för att inte Sverige hade varit som de först trodde så klagade de inte ändå. Dem fick mat i överflöd och det tog lång tid för vissa att förstå att dem inte behövde gömma maten som blev över för att det var osäkra på om dem skulle få mer.

Hédi och Livi’s plan var först att återvända till Rumänien efter 6 månader i Sverige men så blev det inte. Istället stannade de båda i Sverige. Trots detta har de båda återvänt till Rumänien några gånger för att besöka deras hemstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar