måndag 27 maj 2013

Hur tror du att förintelsen kunde inträffa? Hur kunde vanliga människor bete sig så grymt som de gjorde och behandlade andra människor så illa?

-->

Förintelsen kan man säga berodde på 1:a världskrigets konsekvenser. Tyskland fick på sig all skuld att det var deras orsak till att det startade ifrån början. Dem fick betala en hög summa skadestånd och förlorade en del markyta. Detta orsakade till sist en inflation vilket innebar ett högt antal arbetslösa.
Adolf Hitler utnyttjade sedan folkets och landets situation och påbörjade något fruktansvärt. Med hans stora och kraftiga tal tog han politiken med storm, Tysklands invånare trodde att detta var mannen som skulle hjälpa dem med den sitts dem satt i.
Hitler ansåg att det fanns olika slags arter bland invånarna där alla var olika värda. Han antydde på att han ville ha ett ”rent” och starkt Tyskland och resten skulle utrotas. Ibland denna mängd fanns det mest judar men även polacker, gamla, svaga och svarta. Att just judarna som Tyskland till stor del bestod utav, berodde på att Hitler antydde på det orsaker som hänt tidigare i livet, t.ex. på kontraktet efter 1a världskriget var det just en jude som skrev på avtalet. Andra orsaker till att Hitler tyckte att judar var smutsiga var att han som ett par år yngre försökt att komma in på ett konstuniversitet men gjorde inte det, dem som blev intagna var istället judar vilket han nu kunde få ut sin aggression på. Var du ”ren” tysk eller arisk som Hitler sa fick fortsätta att leva som förr och behövde därför inte flytta till gettot etter transporteras till arbetsläger. Om man inte var detta utan som ex judisk fick man bära en symbol och skickade till sist koncentrationsläger eller arbetsläger där man blev behandlade som djur och slutade oftast med döden pga. att man blev gasades ihjäl eller arbetade ihjäl sig.

Själv så har jag sätt filmen Schindler´s list där man får se hur bedrövligt dem behandlas. Folket behandlades som luft och om man råkade säga fel ordval eller vara vid fel platts vid fel tidpunkt, blev man skjuten. Dem fick gömma sig på dagarna och hade tur om dem kunde komma fram på natten utan att Tyska soldater som stod utanför eller stod och lyssnade genom t.ex. golv, skulle upptäcka dem och om de upptäckte en blev man skjuten. Att detta är sant är skrämmande, att bara för en man har något emot helt vanliga människor, bara att dem har en annan religion, har fått med sig alla och börjar utplåna befolkningen som inte ”passar in”. Man kan beskriva dessa hemska människor som kallhjärtade eller lättare sagt hjärtlösa. En utav scenerna jag ”fastnade” för handlade om en kvinna som var i ett arbetsläger där dem skulle bygga ett hus. Kvinnan påstod att dem hade byggt en fel grund och det inte skulle hålla, hon hade utbildningen men ändå så skrattade de tyska SS soldaterna och sköt sedan henne. En annan scen var även när judarna var tvungna till att skotta vägarna ifrån snö för att bilarna skulle kunna köra. En gammal man som var rörelseförhindrad och bara hade en arm (har jag för mig) var överlycklig för att han fått ett arbete. SS soldaterna skrattade även åt honom och sköt även han. Att man kan vara sådan hemsk och göra detta med ett leende på läpparna och inte bry sig ett dugg är riktigt sjukt tycker jag.

I skärvor av ett liv får man följa Hédi och hennes familj under denna tid då detta händer. Från hur dem bodde hyfsat rikt till att hamna i gettot och koncentrationsläger. Hur dem blev behandlade och ner kränkta och till sist blir fria med ett oförglömligt hemskt minne som alltid kommer sitta kvar i dem.
Hennes familj fick flytta ut ur sitt relativt nya drömhus och fick bara ta med sig nödiga saker. Tillsammans med ett dussin andra judar och människor som blev tvingade till att flytta till gettot som låg utanför staden, så vandrade dem med all sin packning som de inte alls var medvetna om att de kommer att bli av med senare.
Just där startade deras resa, resan som var en början, en början på slutet… Döden (för de mesta av folket).  När dem sedan flyttas till koncentrationsläger skiljs nästan alla familjer åt. Hédi och hennes syster har fortfarande varandra men deras föräldrar är inte i sikte, de har alltså blivit ihjäl gasade utan att Hédi och hennes syster anar/förstår det. Man följer det vardagliga livet och alla rutiner man får leva bland koncentrationsläger och arbetsläger, alla plikter och rutiner.
Svälten och sjukdomar tog även en hel del människors liv, eftersom man var i en soppas smutsig miljö och befann oftast i en väldigt tät folksamling på natten. De fick mat ibland men inte alls mycket vilket ledde till att dem mesta bara bestod utav skinn och ben och när man sedan skulle arbeta klarade inte kroppen av det och all ork rann ut, som sedan ledde till blod.

Sådana här saker händer fortfarande i världen på alla olika sätt. Även om man inte tänker händer det oftast även i skolan och det kallas mobbing för att man tex ser lite speciell ut eller kommer ifrån ett annat land eller religion. Här gör vi samma sak som Tyskland gjorde, vi kränker någon på grund av deras tro, ursprung eller utseende.
Även koncentrationsläger finns än i världen en, speciellt i de lite fattiga länderna. Därför är de viktigt att informera människan om hur hemskt detta är, man skulle egentligen inte låta detta hänt, för är en människa mindre värd för sitt utseende, religion eller ursprung? Skall man behandla folk som luft? Är detta rätt? Och även vad har dem gjort för fel?     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar