måndag 27 maj 2013

Skärvor av ett liv

Hur tror du att förintelsen kunde inträffa? Hur kunde vanliga människor bete sig så grymt som de gjorde och behandla människor så illa?

Det hela börjar ju med första världskriget. Tysklands befolkning blev väldigt besviken på Tysklands regering för att de skrev på Versaillesfreden. Detta avtal var ett stort nederlag för Tyskland men det hade vart ett ännu större nederlag om de hade fortsatt kriga. Men Hitler (som var en utav soldaterna under första världskriget) ansåg att de kunde ha krigat lite till. De andra tyskarna var också arga på regeringen för i Versaillesfreden stod det b.la. att Tyskland skulle betala skadestånd. Men för att fixa detta stora skadestånd så börjar de trycka mer sedlar för att de ska gå fortare att betala. Men i efter hand var inte den idén så bra för detta gjorde att Tyskland gick in i en stor inflation, pengar hade tappat sitt värde. Vilket gjorde att de som hade sparat pengar på banken, deras pengar hade ju inte lika mycket värde som de hade när de satte in dem. Detta gjorde ju såklart befolkningen arg. Det var denna ilska som Adolf Hitler använde för att få de han ville.

När han pratade med människor sa han att det var judar, kommunist och andra folkslag som han inte tyckte om som satt i regeringen under första världskriget att de var dem som skrev på avtalet. Hitler var väldigt bra på att prata, han var en demagog. Folk trodde på vad han sa när han berättade om hur judarna och kommunisterna låg bakom allt. Det är svårt för oss att förstå men att folk kunde lyssna på honom och tro på honom. Men Tyskland var verkligen i botten de hade inte mycket hopp kvar och så kommer det en man som lova att allt kommer bli bra han lovar att alla kommer få jobb ingen kommer gå arbetslös. Han ger lösningar på alla problem. Om vi hade vart i samma situation så hade det säkert kunnat hända oss. De klart man vill tro på någon som lovar att fixa alla deras problem och de var precis vad de gjorde. De litade på Hitler. De trodde att Hitler inte gör fel han har alltid rätt. Så de trodde på honom när han sa att judar är hemska varelser han såg ju inte judar som människor. Även Hedi beskriver i skärvor av ett liv hur jude hatet drabbar henne, hon berättar att när hon var tonåring så spottade en kille henne i ansiktet för att hon var jude.  


Men i början var det inte många som visste om alla koncentrationsläger. De visste inte vad som hände där inne. Men sen vet jag inte hur SS-männen klarade av att döda folk så som de gjorde. Men det var väl säkert så att de var så insatta på att de verkligen var judarnas fel. Men Hedi säger ju att alla SS- vakterna inte var så elaka. Vissa utav de vakter de hade tyckte ju synd om dem. Hon beskriver det som att vissa av vakterna faktiskt har riktiga känslor. Men jag tror att om det var någon av SS-vakterna som överlevde så kommer de nog aldrig att komma över det som har hänt. För det är en sådan stor grej, de har sett människor dö. De ha dödat folk, de blev ju också tvungna att göra det de hade inte så mycket att välja på. Det är därför något sånt här aldrig får hända igen        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar