onsdag 1 maj 2013

Fruktan av Charlie Higson


Fruktan av Charlie Higson


Boken är sista delen av en bokserie som heter ”De levande döda”. Jag har inte läst föregående böcker då jag inte visste att den var en del av en serie när jag lånade boken. Så betyget kanske kan ha påverkats positivt eller negativt p.g.a. detta.

Boken utspelar sig i vår värld i England, fast alla vuxna har förvandlats till zombies.
Huvudpersonen kallar sig för ”Dognut”, hans riktiga namn framkommer aldrig. Bokens första sidor är ur en zombies perspektiv, vilket är en bra ide, då nästan ingen annan zombie bok eller film gjort detta förr. Tyvärr tyckte jag inte det var speciellt bra gjort och hade kunnat vara mycket bättre.
När själva bokens handling börjar är Dognut och hans vänner på en ö där de bosatt sig och lever i säkerhet. Handlingen börjar utav att Dognut drömmer mardrömmar varje natt, och känner att han inte längre hör hemma i ”Towern” som ön kallas.

Så han och de andra bestämmer att han tar med sig några vänner och åka in till staden för att samla på sig mat och övriga saker de behöver på Towern och leta efter fler överlevare som kan åka med tillbaka till Towern.

När de väll kommer in till närmsta staden så går båten sönder, och de träffar på en annan grupp barn som också bosatt sig i grupp på en säker plats. Denna grupp får man knappt veta något om och försvinner helt ur boken efter 2-3 sidor. Själv tycker jag att det verkar lite värdelöst att ha med en hel grupp nya personer i handlingen när det enda man får veta är namnen på typ halva gruppen innan de försvinner ur handlingen. Det enda de ger till handlingen är att de berättar för Dognut om en större grupp i staden som drivs av en ”kung” och att det finns en grupp ungdomar som dödar zombies för pengar.

Bokens huvudhandling börjar när Dognut och hans grupp bestämmer sig för att leta upp den större gruppen, för att leta gamla vänner som kan tänka sig lämna för att följa med deras grupp till Towern och prata med ”Kungen” och se vad som får honom att tycka att han kan utnämna sig själv till kung.

Det finns inget bra budskap i boken heller. Enda budskapet jag skulle kunna tänka på är att inte ge upp hoppet även om det ser mörkt ut. Även om det inte framkommer så tydligt så finns det ibland små inslag av det budskapet.

Jag tycker boken var ganska dålig… Jag skulle ge den ett betyg på 2/5.
Anledningen till att den får 2 är för att det finns bra idéer i boken som andra böcker och filmer inom zombie genren inte har. Tyvärr har idéerna blivit halvt förstörda p.g.a. att hela boken är ganska dåligt skriven. En annan del som bidrar till det dåliga betyget är det känns som författaren har menat att skriva en bok för äldre ungdomar, men skrivit med ett språk som passar bättre för barn i mellanstadieåldern(barn mellan 10-13).  Tillexempel igenom att referera zombier som ”En jättehungrig mamma” osv.
I helhet är boken en bra ide som inte blev lika bra när den väl var skriven.

Av william

1 kommentar:

  1. Du beskriver boken mycket bra. Bra att du förklarar vad som inte var bra med boken och vad som kunde gjorts bättre.

    SvaraRadera