torsdag 30 maj 2013

Beskriv vad som hände när de blev fria och hur de upplevde detta.


Den 15 april, 1945 trädde engelska soldater in till lägret klädda i vita armbindlar. Vid detta tillfälle så var majoriteten av lägrets invånare extremt trötta och positivitet var låg: få orkade ens att vara glada för deras befrielse. Många nu-fria fångar ville söka efter sin familj eller helt enkelt vila av sig, likt Heidi innan hon bestämde sig för att i hopp leta efter sin far. Detta var likt många andra personer i lägret, många hoppades fortfarande att familjemedlemmar fortfarande var vid liv. Många hade väldigt svårt att förstå känslan av befrielse, och likt en väldigt stor ändring under en kort period så förstod inte många att det var nu fria.
Engelsmännen gav senare ut mat till majoriteten av fångarna, mest utav medkänsla för de utsvälta fångarna. Detta blev tyvärr slutet av många fångar, då under deras långa tid inom koncentrations lägrerna så hade deras kroppar vant sig vid väldigt små mängder av mat. Vid sådan stor konsumtion av mat så blev många väldigt sjuka, och vissa dog, inklusive några av Heidis vänner. Detta ledde senare till stark sorg bland de fria fångarna, inklusive Heidi som fått reda på sin fars död och falska hopp om att han hade arbetat i köket i förgångna läger.
Efter Heidi hade bekräftat sin fars död så stanna både hon hennes syster inom lägret innan de blev transporterade till Lübeck och sedan till Malmö med båt. De blev sedan inkvarterade i en gammal skola. Många av de förre-detta fångarna blev väldigt besvikna då de förväntningarna av Sverige de hade visade sig att inte uppfyllas, men många nöjde sig med den stora mängden av mat. Ett flertal av de nu fria fångarna var fortfarande väldigt vana med att gömma sin mat, och det var ofta de omedvetande gömde sin mat ifrån de andra. Ett flertal av de som var inkvarterade inom skolan smög ibland ut för att prata med Svenskar, detta inkluderar Heidi som smög ut minst en gång. Efter vant sig någorlunda väl så stannade Heidi och Livi längre än de sex månaderna de hade planerat i Sverige. De slutade tillsluts att de stannade permanent, skaffade män och tillsluts barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar