tisdag 28 maj 2013

Beskriv Hédi familj, hur de hade det från början och vad som hände med dem.


Hédis familj bestod av Hédi, hennes lillasyster Livi, hennes mamma och pappa. De var en helt vanligt judefamilj som bodde i Sighet i Rumänien. Familjen hade det bra ställt, de bodde i ett stort hus och de hade absolut tillgång till de viktiga sakerna som exempelvis vatten, mat, kläder, toalett och riktiga sängar. Både Hédi och Livi hade varsina stora rum där de förvarade alla sina saker. Familjen hade också tillgång till en stor trädgård där familjen spenderade massor av timmar då vädret var fint.
En dag var Hédi och hennes far ute och plockade äpplen som de sedan skull ta in till huset och äta. Familjen hade också ett hembiträde som skötte b.la. städningen och disken.
I Sighet gick både Hédi och Livi i skolan och deras föräldrar arbetade. Familjen hade många nära och kära till hands och de hade inga svårigheter till en början att passa in i samhället. Hédi älskade att gå i skolan och hon hade flera vänner som hon kände sig trygg med och det samma gällde Livi. Desto längre tiden går, desto mer och mer börjar folk lägga märke till att Hédis familj och många andra familjer var judar. Familjen började tvingas följa en massa annorlunda regler i samhället och folk började inte respektera Hédi och hennes familj längre.
En dag gick Hédi till skolan och på vägen dit mötte hon en kille som hon hade haft lite span på under en tid. Killen var mycket stilig enligt Hédi och hon hade haft en lite förälskelse i honom. Hon mötte hans blick när de gick om varandra och rätt som det var så gav killen en kal blick till Hédi och spottade henne i ansiktet. Hédi sprang rak vägen hem och tårarna sprutade.
Hon hade aldrig upplevt något liknande förut. Hennes mor tröstade henne med att förklara att så här är det och att de måste vara starka och ta oss igenom detta fruktansvärda saker som folket gjorde mot dem.
Hédi åkte till olika platser som tonåring och studerade, hon vill uppfylla sina drömmar även fast det inte var lätt att leva om man var en jude. Hon tyckte att det var väldigt jobbigt att åka ifrån sina föräldrar, men hon tycket inte att hon hade något val.
Efter några års studier utomlands så återvände Hédi efterlängtat tillbaka till sin familj. Allt blev bara värre och värre för familjen i Sighet. Alla judar blev i fråntagna alla deras värde saker och dem fick inte behålla någonting. Alla blev sedan förflyttade till ett getto och sedan koncentrationsläger. Familjen försökte hålla ihop så långe det bara gick och de försökte stötta varandra med att säga till snart är allt över och då skulle de åka tillsammans hem och liva sina normala liv. När familjen kom till Auschwitz blev familjen splittrad. Hédi och Livi fick följas åt på samma väg medan hennes mor fördes direkt till gaskammaren och deras far till hårt arbete. Även fast Hédi inte ville tro det så viste hon att hennes mor blev dödad, men samtidigt viste hon inte om hennes far levde eller inte. Hon lovade att ta hand om sin syster och dem höll ihop hela tiden. När de hade varit tillfångatagna under en väldigt lång tid fick hon höra att hennes far inte överlevt men hon var stark, hon visste att en dag skulle hon och hennes lillasyster bli fria och då skall de kunna uppfylla alla sina drömmar.
Hédi och hennes lillasysters relation blir bara starkare och starkare för varje dag som gick, även fast dem visste att det bara är de kvar av familjen. De tog hand om varandra om någon av dem blev sjuk eller inte mådde bra. Så fort Hédi blev erbjuden eller borttagen från sin syster hittade hon alltid på ett sätt att komma tillbaka till Livi. Hon kände sig skyldig att ta hand om henne och hon viste att livi inte skulle klara sig utan henne.
Tillslut blev Hédi och Livi och även alla andra judar som blev tillfångatagna räddade och nu skulle dem äntligen få sina liv tillbaka.
Hédi och Livi blev bosatta i Sverige tillsammans och de tappade aldrig kontakten eller kärleken till varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar