torsdag 28 mars 2013

Vad hände med Jennie?



Jag har läst bok två i en trilogi, vars böckers namn är ”Saknad: Jennie 3 år”, ”Vad hände med Jennie?” och ”Måste Jennie välja”. Författarens namn är Caroline B. Cooney. Hon har skrivit andra böcker som t.ex. ”Oskyldig” och ”Bevis: Dagbok”. Denna bok (Vad hände med Jennie?) är översatt av Kersti Wittbom. Boken är skriven år 1993 men jag har läst den svenska upplagan som kom 2010 och denna bok har blivit publicerad av B; Wahlströms bokförlag. Boken har 189 sidor och jag tycker att hela trilogin är ganska lättläst, den har inte så liten text.


I boken får du reda på vad som har hänt med Jennie och en del av hennes uppväxt.
                      När Jennie var tre år blev hon kidnappad av en tjej vars namn är Hanna, denna Hanna var medlem i en slags pakt där hon var fast för livet. Hannas föräldrar heter Frank och Miranda Javensen. Men när Hanna oförväntat kommer hem en dag ifrån pakten med en liten flicka tror de att Hanna har fått en dotter vid namn Janie. Frank och Miranda skulle skydda Janie med hela deras själ och för att pakten inte skulle komma och ta barnet ifrån dem bytte de därför efternamn till Johnson, ett litet vanligare efternamn och flyttade till en annan ort. Janie Johnson kallades hon hos familjen Javensen men hennes riktiga namn är egentligen Jennie Spring. När Hanna kidnappat Jennie hade hon hört fel och trodde att hon hette Janie.
                      I andra boken har Jennie nu flyttat till sin riktiga familj och tagit kontakt med dem. Och de kan knappt beskriva sin lycka! Men besvikelsen kommer för syskonen Spring speciellt för lilla Jodie som har drömt om hur mycket saker som hon skulle vilja göra med Jennie, men Jennie är inte redo att ta emot hennes riktiga familjs välkomnande.  Vilket i stort sett gör att alla blir besvikna men de har bestämt att ge Jennie lite tid för att vänja sig.
                      Jennie skriver i sin dagbok allt som händer under dagarna, allt detta som Jodie hade velat prata om med sin syster, alla dessa känslor.
                      Till en början har Jennie en väldigt tuff tid hos familjen Spring. Hon var tvungen att vänja sig vid alla nya saker, hitta nytt umgänge med tanke på att den familjen hon har växt upp hos bor i en annan del av landet (ca 5 timmars bilfärd), vänja sig med familjen och det svåraste… att lämna sin kära pojkvän Reeve Shields efter sig. Men Jennie är stark och står ut även om hon kanske inte alltid försöker göra sitt bästa för att vara snäll och trevlig mot familjen Spring.
                      När Jennie precis hade kommit till familjen Spring skulle Jennie försöka att inte ha så mycket kontakt med familjen Johnson för att saknaden inte skulle bli allt för stor. När Jennie hade bott hos hennes riktiga familj i några veckor och få se allt ifrån deras perspektiv och se hur stor skillnad det kan vara på två familjer började hon vänja sig men det var något som hindrade henne ifrån att le och vara lycklig tills…
                      När Reeve en dag står i köket med öppna armar.

Jennie har fått en hyffsad kontroll över sitt liv nu, men hon och de närmsta har fortfarande inte slutfört utredningen men hjälp av polisen Mollison, på den lilla flicka som försvann för ca tolv år sedan.


Boken utspelar sig i olika tidsrum och på många olika ställen. Du kan tydligt läsa eller förstå i boken att det är tillbaka blickar på olika saker, ställen och tankar som t.ex. tänk om jag inte hade gjort just det just då, just där. Det återberättas eller att det förekommer också mycket i boken om den dagen då hon försvann.
Jag har valt att berätta lite extra om den dagen då Reeve kommer hem till familjen Springs helt oväntat. Jag fastnade väldigt mycket för denna del för att Mr. Spring är ganska sträng och vill alla sina fem barn (Jennie, Jodie, Stephen och tvillingarna Brian och Brendan) sitt bästa. Han är väldigt noga med olika saker som t.ex. att alla skall röra på sig och han kan också vara sträng ibland. Mr. Spring har svårt att känna tillit och att lita på personer, men Reeve hade lyckats och fick lov att ta med Jennie ut på en åktur som gjorde att Jennie fick upp humöret, hon var numera alltid glad och log alltid. Detta var hennes bästa dag på väldigt länge och den slutade ännu bättre när Reeve bad om tillåtelse utav Mr. och Mrs. Spring om att fråga Jennie om hon ville gå med på hans avslutnings bal vilket hon självklart ville.

Jag valde att skriva lite extra om detta stycke för att det är här Jennie får upp sitt humör, det är här som hon blir den vanliga Jennie, den glada personen som alltid ler. Jag tycker också att man blir så himla glad av att läsa detta och du kan verkligen sätta in dig i situationen.


Jag tycket att budskapen i boken är att du alltid skall ge saker och människor en chans innan du dömer och fattar beslut.
Det kanske inte alltid är så lätt att göra stora förändringar i sitt liv, men ge det en chans.


Jag tror att Caroline har skrivit boken/ trilogin för att visa att alla inte har det lika lätt och att i stort sätt har alla familjer sina regler och sitt sätt att leva. Med andra ord: Alla är vi olika.

1 kommentar:

  1. Du beskriver boken och personerna mycket bra. Jag har hört många elever som har fastnat för dessa böcker, så det är ett bra boktips.
    /Malin

    SvaraRadera