torsdag 28 mars 2013

Femtio nyanser av honom


Femtio nyanser av honom

Fakta
Originaltitel: Fifty shades of Grey
Författare: E L James
Antal sidor: 560
Översättare: Jimmy Hofsö
Bokförlag: Norstedts
Uppföljare: Femtio nyanser av mörker, Femtio nyanser av
frihet

Sammanfattning
Femtio nyanser av honom handlar om den unga litteraturstudenten
Anastasia Steele. Hon bor i en lägenhet i Vancouver med sin bästa vän
Katherine Kavanagh som också läser litteratur. Kate är chefredaktör
på skoltidningen och har lyckats få en intervju med den gåtfulle vd:n
för Grey Enterprises Holdings, Inc. Mannen bakom detta framgångsrika
företag är den unge och stiliga Christian Grey. Det har tagit Kate 9 månader
att få en intervju med Mr. Grey, men när dagen för intervjun äntligen är här har hon blivit sjuk i influensan, så Ana åker i hennes ställe.

Något hon lägger märke till när hon kommer till den maffia byggnaden är att all personal hon möter är unga blondiner.
När Ana först ser Christian blir hon förvånad över hur ung och stilig han är. Han är lång och har på sig en grå kostym, vit skjorta och mörk slips. Han har kopparfärgat hår och en intensiv, klar, grå blick.
Christian gör Ana väldigt nervös och generad flera gånger, det är något med honom som Ana inte förstår sig på.

Lördagen därpå kommer Christian till byggaffären där Ana jobbar.
När Christian sedan bjuder ut henne, vet hon inte vad hon ger sig in på.
Han varnar henne för att komma när och det gör henne bara mer intresserad. Snart upptäcker Ana mer om Christian än vad hon någonsin kunde gissa. Bakom den perfekta ytan döljs mörka hemligheter och Ana lär sig mer än hon någonsin kunnat tro om sina begär och allt Grey döljer för omvärlden.


Tid
Boken utspelar sig i nutid. Det förstår man på olika sätt. Något man självklart märker det på är så klart språket. Det är ett väldigt vardagligt språk mellan personerna. Det är mycket miljöbeskrivning i denna bok och man märker på den moderna inredningen på kontor och liknande att det är i nutid. Man kan även märka det på några av de prylar som finns i boken, som en Blueberry, Mac och Merceders.

En händelse i boken jag fastnade för
Den händelsen i boken jag fastnade för var nog när Christian Grey kom till byggvaruhuset där Ana arbetar. Varför jag valde just denna händelse är för man märker tydligt hur generad hon blir när han är i närheten. Man kan nästan säga att hon är kär. När han är i närheten blir hon nervös, svettad och känner sig ovanligt klumpig. Detta är en känsla jag själv älskar, att vara nykär.

Bokens budskap
Att skriva om sex på det här sättet har vart väldigt ovanligt. Att skriva detaljerat om sex i böcker är rent ut sagt tabu. Speciellt sex på det här sättet, BDSM, med läderkläder och piskor. Jag tror att meningen med den här boken var att bryta mot normen och skriva om sex, men även att upplysa folk om att BDSM finns och att det är många som kan tycka om det utan att veta om det.

Författaren

Författaren Erika Leonard James (E. L. James) föddes
1963 i Storbritannien. Hon jobbade tidigare inom
TV men har alltid drömt om att skriva böcker som
människor älskar. ”Fifty shades” trilogin är hennes
första böcker.
Jag tror att hon bl.a. skrev denna bok för att
provocera, att chocka världen.




Mina egna tankar och funderingar
Jag tyckte att denna bok var väldigt intressant. Det är en väldigt annorlunda bok och tror inte att det är många andra författare som skulle våga skriva om detta. Tror i alla fall inte att det skulle bli lika bra. E. L James är en mycket duktig författare som tänker mycket på detaljer och är noga när hon skriver. Hon är även en av dem få som är riktigt bra på att beskriva känslor, speciellt så att läsarna kan känna igen sig i dem. Boken i sig är väldigt snuskig på sina delar och det kan lätt bli till något negativt, men sättet hon skriver på gör det ändå väldigt bra.
Detta är en bok man lätt fastnar för och man kan sitta och sträckläsa i flera timmar. Jag rekommenderar alla kvinnor att läsa denna bok och varför inte även män.

1 kommentar: