onsdag 24 april 2013

Som jag vill vara


Fakta:
Bokens titel: Som jag vill vara
Författare: Katarina Von Bredow
Bokförlag: rabén&sjögren
Antal sidor: 272 sidor
Omdöme: 4 av 5
Andra böcker av samma författare:
·      Syskonkärlek
·      Knappt lovlig
·      Som om ingenting
·      Hur kär kan man bli?
·      Expert på att rodna
·      Räcker det om jag älskar dig?
·      Bara inte du

Sammanfattning:
I denna bok får vi följa 15 åriga Jessica och hennes vardagliga tonårsliv med en vegan- och miljö galen mamma, en pappa som bor på andra sidan jorden och en kompis som tycker att meningen med livet är att festa och ha kul. Som sagt så har Jessica lite svårt att hitta sig själv i det hela men en sak verkar i alla fall vara helt klart för henne, kärleken. Hon är kär i killen i parallellklassen, Arvid. Han är en sportig, populär och världens snyggaste enligt Jessica. En helt vanlig, tråkig höstkväll bestämmer sig Jessica och hennes bästa kompis att de ska dra till en fest och göra livet lite roligare. Louise är en målmedveten, kaxig och bestämd tjej som gör lite som hon vill. Jessica är mer lugn och vill inte ta mer plats än vad som är nödvändigt men samtidigt är hon inte rädd för att ha kul. Jessica och Louise kommer till festen och den första personen som Jessica får syn på är Arvid. Enligt rykten så har han kommit till festen bara för Jessicas skull och det blir som en chock för Jessica när hon får reda på det. Tidigt in på kvällen så får dom kontakt. De pratar och dricker alkohol tillsammans och livet verkligen leker för Jessica. Det är första gången då Jessica dricker mycket, kanske för mycket. Kontakten blir bara mer och mer intim mellan henne och Arvid. Till slut kysser de varandra. Samtidigt som hon känner världens lycka så känner hon att hon snart tappar kontrollen då hon druckit alldeles för mycket. Sedan minns hon inte mer än att hon vaknar upp i ett rum, i en säng, utan kläder och att Arvid ligger bredvid henne.  Hon kan inte fatta att det har hänt. Festen är fortfarande på gång men hon lämnar den med känslan om att i kväll gick allt rätt.
I skolan har saker och ting förändras, nu sitter inte Jessica och spanar in Arvid och hans kompisgäng i matsalen utan nu sitter hon med dem. Deras relation har nu förändrats till en kärleks relation och de är nu det nya paret i skolan. Allt är bara så perfekt enlig Jessica. Veckorna går och hon börjar känna sig dålig. Hon är yr, har ingen ork och mår illa hela tiden. Det tar ännu några veckor innan allt faller på plats. Hon drar sig motvilligt till apoteket och köper ett graviditetstest. Hon har aldrig varit så nervös i hela sitt liv. Hon gör testet samtidigt som hela hon skakar av rädsla. Hon är gravid. Vad ska hon göra? Hon får panik! Hon är 15 år och gravid. När hon till slut släpper bomben för hennes mamma och Louise börjar allt tas på mycket stort allvar och en abort ska självklart göras snarast enligt dem. Men Jessica tänker på situationen och nu är hon inte så säker på att hon vill göra en abort även fast alla andra är emot henne. Hon menar att hon inte vill döda sitt barn, det skulle hon få men för livet säger hon. Menad alla andra tycker att för barnets bästa är det bäst med en abort. De tycker inte att hon skulle klara av att lämna tonårstiden redan bakom sig och dras in i vuxenvärlden. Arvids reaktion till hennes graviditet blir inte heller som hon hoppades på och just nu känns det som om hela världen är emot henne. I resten av boken får vi följa Jessicas kamp mot att föda barnet samtidigt som alla i hennes närhet är emot henne. Frågan är om hon klara av allas kommentarer och svek, till och med från pojkvännen Arvid.

Tiden:
Tiden som boken utspelar sig i är nutid. Det märks genom att personerna i boken använder sig av saker och utryck som används i dag som till exempel så använder hon datorer och mobiltelefoner. Språket som boken är skriven i ett vardagligt språk som vi i dag använder oss av.

Budskap:
Budskapet i boken är att man ska göra som man själv tycker, följ inte alla andras åsikter utan våga tro på dig själv. Följ ditt hjärta i alla situationer. Även fast Jessica, i boken, har kommit till en situation som inte så många i hennes ålder har kommit till så vekar hon inte tycka att detta är någon katastrof. Det verkar inte hennes nära och kära heller tycka, de menar att vi alla gör misstag men det är okej. Allt löser sig enligt dem. Alla problem går att lösa och det är ett bra budskap enligt mig. Att göra misstag är mänskligt, men det är också viktigt att vi rättar till vad vi åstadkommit. Jag tycker att bokens budskap är att man ska följa sina egna tankar och åsikter, man behöver inte göra som alla andra gör eller tycker och att det är okej att göra misstag, bara att till slut löser sig.

Händelse:
Den händelsen som jag fastnade för i boken var när Jessica och Louise var och besökte vårdcentralen då Jessica som var i den 18 veckan och skulle göra ett ultraljud. Detta var första gången som man såg att det fanns en liten bebis i magen tyckte hon. Författaren beskrev väldigt mycket just i denna scen och det gjorde att det hela kändes väldigt verkligt. Hon beskrev rummet som ultraljudet gjordes i som ett litet, mysigt men lite instängt rum. När barnmorskan började göra ultraljudet och när man fick se barnet på skärmen blev både Jessica och Louise helt förstelnade av chock. Nu insåg de båda att allt var på riktigt. Nu fanns det ingen återvändo och Jessica var fortfarande lika säker på att föda barnet. De satt och kollade med fastklistrade ögon på skärmen i flera minuter. De såg hur barnets små kroppsdelar sakta röde på sig. Barnmorskan berättade och pekade på skärmen om massa saker men ingen av dem verkade lyssna. Jessicas tårar rann ner för kinden men hon bryr sig inte om att torka bort dem. Hon fick med sig en bild på bebisen hem och nu, för första gången, så verkar Louise vara på hennes sida och allt känns underbart för Jessica.
Jag fastnade för denna händelse för att den som sagt kändes så verklig. Nu för första gången på flera veckor så har Jessica känt en trygghet och en värme. Det var kul att höra den nyheten då Jessica inte alls mått så bra på senaste tiden och man lider med henne på något konstigt sätt.



Författaren:
Författaren heter Katarina von Bredow och hon föddes den 16 februari 1967 i Småland. Hon gick på en konstskola i Stockholm, gifte sig och flyttade till Spanien redan vid 15 års ålder. Den relationen håll inte utan år 2000 så skilde hon sig. Nu lever hon med en ny man och de har tillsammans två söner. Hon är en av Sveriges kändaste författare. Katarina skriver romaner som handlar tonåren. Hon skriver om vanliga tonårs händelser som ex. kärleksrelationer, vän relationer, känslor, sexualitet och skolans värld.
Som sagt så skriver hon om tonårsproblem och i denna bok får man följa en rad av olika sådana.

Mina tankar:
Jag tycker att boken var väldigt bra. Beskrivningen var detaljerad vilket gjorde att man fick en klar bild av alla situationer och det gör allt lättare att förstå. I boken hände det saker hela tiden vilket gjorde att den inte blev långtråkig, vilket är bra för jag har en tändes till att läsa just sådana böcker som blir långtråkiga. Boken var lärorik och spännande, man ville inte sluta läsa den. Jag brukar inte läsa denna sorts gener men det var kul att testa något nytt och jag kan definitivt tänka mig att göra om det. Jag rekommenderar verkligen denna bok till alla som gillar typiska tjejböcker med ett vardagligt språk.





2 kommentarer:

  1. Här är ännu ett bra boktips av en bok som Katarina von Bredow har skrivit. Din beskrivning av boken gör att man gärna läser den.
    /Malin

    SvaraRadera
  2. Katarina von Bredow26 april 2013 kl. 03:30

    Hej My!
    Spännande att läsa din recension och kul att du gillar boken. Extra fint att du fastnade för scenen med ultraljudet. Jag var nämligen själv gravid medan jag skrev boken, så jag beskrev bara vad jag själv upplevde på just det stället :-)Pojken som sedan föddes fick heta Arvid. Han är sex år nu.
    Varma hälsningar,
    Katarina

    SvaraRadera