måndag 8 april 2013

Jakten på de fösvunna

 
Viktiga personer: Amick, Pettur, Solita, Villick, Memuck, Kiruck.
Lite mindre viktigare: Baruck, Emilio, Rosalin.
Antal sidor: 213
Tidsålder: medeltidsåldern (pilbåge, svärd)
Författare: Mikael Salmson och Lars Sundström

Boken handlar om en pojke som heter Amick, och han bor i ett hus lite utanför sin by. Amick han är 13 år gammal och en dag så sitter han uppe i ett träd och vaktar, så som han brukar göra varje dag. Så just en dag så kommer det en krigare som ligger på sidan av sin häst eftersom han har blivit träffad av en pil och Amick tror att det bara är den normal krigare som inte är träffad. Amick ser inte pilen och att han ligger på sidan, så han tror att han bara ska passera och gå vidare. Men så går hästen rakt mot Amick som sitter i trädet och han klättrar ner till hästen och ser att han är träffad. Så tar Amick mannen till sitt hus och visar Amicks mamma att mannen är skadad och behöver hjälp. Så de tar in honom och lägger han i sängen. Så de tar av honom rustningen och börjar göra rent såret.

Efter krigaren har blivit bra och ska gå in i sitt land så säger han hej då och tack till Amick för han hjälpte honom med vägen och såret. Innan Amick gick hem så ville han utforska det som låg bakom berget. Efter 1 dag så kom han fram till berget. När han hade sett vad som fanns bakom berget så började han vandra hemåt, medan han var på väg hem så började dimman komma på. Men Amick fortsatte trots att dimman var på, men han visste inte åt vilket håll han skulle gå eftersom att dimman var på.
Efter några timmar kom han fram till en grus väg som han inte kände till så han hör en krigare som kommer gående på grusvägen så han gömmer sig uppe vid stenarna för att krigaren inte skulle se honom.
Efter Amick kom tillbaka hem så tog han med sig sina 2 kompisar Pettur och Memuck. På ett äventyr. Så de begav sig mot det okända där de aldrig har varit.

Efter några dagar så har det träffat 2 nya pojkar som heter Villick och Kiruck. Efter som Amick och hanns vänner träffade de nya pojkarna så hängde de på deras äventyr. Deras äventyr var att ta reda på var de människor som försvunnit har tagit vägen. Mest var det barn som hade försvunnit.

En natt så var Amick eldvakt för att de inte skulle komma något djur och anfalla dem när de sover eller om någon människa skulle komma och ta dem, så hörde Amick något i buskarna en bit bort så han går ner dit för att kolla vad det var men när han kom fram så var det inget där, men när Amick kom tillbaka till grottan som de sov i så var det inget där. Då tänkte Amick på att det kan vara andra människor som har kommit och tagit dem.

Efter några veckor så hade de fått med sig 2st till. Det var Solita, Baruck.  Solita och Amick känner varandra från när han var yngre, och Baruck är kusin med Solita.

Nu var det Amick, Solita och Memuck kvar för att leta efter Villick och Pettur. På vägen mot det okända landet för att följa slavsäljarna. Men på förbi några byar så fick de en karta av en man och den kartan skulle dem följa ner till den plats som de ska till och de ska hitta mannen som ritade kartan så att de kan förstå orden som är skrivit på kartan, orden som de inte förstår kommer från ett främmande land och i det land så för de in slavar och säljer dem där.

Efter några fler stopp så kommer de fram till mannen som rita kartan och får reda på vad orden betyder och vissa av orden är… 

Budskapet i boken är att folk som ska se till att människor inte blir till fånga tagna, man kan missa att folk blir kidnappa. fast om man har en uppgift med att se till att människor inte försvinner.

1 kommentar:

  1. Boken verkar vara spännande. Tyckte du att den var bra?
    /Malin

    SvaraRadera