torsdag 28 mars 2013

Hur kär får man bli?

-->
Hur kär får man bli?


Fakta:
Bokens titel: Hur kär får man bli?
Antal sidor: 318
Författare: Katarina Von Bredow



Katarina von Bredow:
Hon föddes Aneby i Småland 1967, hennes föräldrar skilde sig även när Katrin var väldigt ung.
Hennes kärlek och blivande man hittade hon redan när hon var 15-16 år, Elnar Von Bredow som han heter är 36 år äldre, dem var så besatta att de redan flytta tillsammans när Katrina gick ut grundskolan. Ett år efter studenten gifte dem sig även i Paris (1985) men skilde sig 2000. Katarina hittade där efter en annan man vid namn Kjel Andersson som hon har 2 söner tillsammans med.
Priser:
  • Tyska ungdomsbokpriset Buxtehuder Bulle 1994 för Syskonkärlek.
  • Tyska ungdomsbokpriset Junge Jugendbuch Jury 1995 för Syskonkärlek
  • Jönköpings läns landstings Kulturstipendium 1996
  • Bokjurin kategori 14-19 år 2004
  • Pocketpriset kategori ungdomsbok 2007
  • Bokjurin kategori 14-19 år 2007
  • Barnens Romanpris (Sveriges Radio) 2012 för Flyga högt

Innehåll/boken:
Hur kär får man bli är en ungdomsbok som handlar om kärlek, vänskap, oro, längtan, graviditet, sorg, som ett vanligt ungdoms liv, man kan säga att ungdomars liv ser lika dana ut även om man inte tänker på det, bara att det beror till det yttersta från person till person, med andra ord att troligtvis träffar ungdomar på dessa saker (kärlek, sorg, vänskap, mm).
Det sägs att Katarina Von Bredow skall beskriva känslan och tankar väldigt bra i hennes böcker, vilket jag håller helt och hållet med om. I denna bok ”hur kär får man bli?” handlar det om Katrin och hennes bästa kompis Frida som precis skall börja i nian. Allt är precis som vanligt tills det en dag kommer en främmande person genom dörren. Inte vem som helst utan en riktig snygging vid namn Adam som alla tjejer dras till. Deras klass skall sätta upp en pjäs om ”Romeo och Julia” där Adam den nya killen får spela Romeo för att de andra tyckte det hade varit en bra start i en ny klass så att man lär känna varandra lite bättre och Frida Julia pga. hennes otroliga skönhet. Frida blir döds kär i Adam och kan inte sluta prata om hur hon och han hade passat så bra ihop och hur det kommer gå när dem skall öva sina repliker, men framförallt vad hon skall ta på sig är han kommer. Samtidigt blir Katrin ihop med den hockeyspelande Andreas. Katrin har någon känsla för Adam där men hon kan inte visa den eftersom i så fall står hennes allra bästa kompis som är tok kär i honom på spel även att hon är väldigt mycket med sin pojkvän kan ställa till det. Så väljer hon sin bästis eller pojkvännen? Kommer Frida och Katrin fortsätta vara vänner? Kommer Adam och Frida bli tillsammans? Eller kommer Katrin och Adam bli tillsammans? Ja det får du reda på om du läser boken. 

När man läser boken får man en klar bild i huvudet av vad som berättas och beskrivs, beskrivningarna är inte överdrivna och inte dåliga utan lagom tycker jag. Med bild i huvudet menar jag att när Katarina skriver, så skriver hon otroligt bra om känslor i boken vilket gör att man känner igen sig på något sätt i boken, detta gör att man oftast inte vill sluta läsa utan bara fortsätta, som ett beroende kan man säga, ett ex på en händelse är när Adam kommer in i klassen för första gången och hur alla tjejer fnissar och viskar och även blir lite små kära. Jag har även läst Syskonkärlek av henne som jag även tycker är bra och kanske ännu lite bättre, Syskonkärlek har också dessa drag med bra beskrivelser vilket gör boken otroligt bra.
Men om man går över till hur kär får man bli igen så hade den sina huvudpersoner (Katrin, Frida, Adam) men berättar personen är Katrin som är 15 år och har en lillebror som hon bryr sig om väldigt mycket, hon vågar säga vad hon tycker och är inte så jätte blyg, hennes allra bästa vän betyder allt för henne, med andra ord Frida som är den snygga tjejen i skolan som alla vill se ut som och försöker se ut som, hon är en typisk tonåring och otroligt självsäker och öppen. När Katrin berättar och tänker skriv det i jag-form vilket förekommer i nästan hela boken.
En händelse jag drog mig till var när Katrin skulle gå på en Hockey träning som Andreas hade, hon sprang i ös regn för att hinna även fast att hon verkligen hatar hockey, varför jag drogs till detta är för att när man gillar någon så gör man in princip allt för att få personen även om det skulle vara så att man hatar hockey, eftersom jag inte har läst ut hela boken en så kan det självklart komma mer händelser jag drar mig mera till.

Den delen jag har läst utav boken märker man att Katrin blir mognare och lär sig utav sina misstag som hon kan göra tex tagit sin pojkvän före sin vän och ljugit (självklart mera) eftersom jag inte läst ut boken så kan hon/personerna även ändras mera med tanke på att dem blir äldre .

Boken utspelar sig från skolans start och kanske 3-5 månader framöver vilket innebär att det är höst och vinter, vilket beskrivs genom deras ytterkläder och vädret, grått, kyligt, regnigt, alltså en vanlig svensk höst. Jag tror och det känns som att miljön och boken utspelar sig i en stad som Varberg, alltså inte så jätte stor, varför jag uppfattar det så är för att när de skall ta sig någon stans är det inte jätte långt att gå eller åka bil.

Jämfört med andra böcker jag har läst så tycker jag denna bok har något speciellt, man kan känna igen sig i väldigt många situationer vilket kan vara svårt för en författare att få med såpas bra beskrivning av en känsla och händelse.  Ungdomar har även ett eget tänk och förstånd, det är en sak att bara skriva men det är en annan sak att verkligen sätta sig in i situationer och utveckla det, vilket gör att händelserna blir mer intressanta.
Budskapet uppfattar jag som att man skall vara rädd om det vi har, med andra ord Katrin valde oftast sin pojkvän före sina vänner, en kärlek förekommer oftast många gånger i ens liv och förhållanden numera är inte så jätte långvariga som förr i tiden, medan en riktigt bra vän i denna ålder finns där för en och oftast ett bra tag om inte hela livet.  
  

Bara inte du


Boken handlar om Emma som precis fyllt tjugo och flyttat hemifrån. Hon har alltid balanserat mellan sina föräldrar och vänner. Så när henne bästa väninnas Ellinor pojkvän Adrian står vid hennes dörr och en lite för lång kram leder till känslor dem i mellan. Samtidigt som hon försöker undvika sina starka känslor för Adrian för sin bästa vän, så får hon problem med sin bror Edwin som lånar pengar och sen försvinner. Ju längre tiden går så får Adrian och Emma mer och mer känslor för varandra och det blir svarare för dem att vara normala kring Ellinor när de är tillsammans.

Emma har som tur Markus som är hennes bästa vän, men när hon försöker para ihop han med Sofi som är hennes jobb kamrat. Sofi tycker om Markus och Emma försöker para ihop dem. Ett misstag som hon kommer ångra. 


Boken utspelar sig nu för tiden. Boken beskriver mobiltelefoner, datorer och mycket andra saker som vi har nu. Miljön ser ut som vi har det med gallerior cafeterior lite överallt. Miljön utspelar sig mest i centrum av Stockholm.


Budskapet med boken är nog att du ska vara säker på dig själv följa ditt hjärta. Men du ska kunna behärska dig så att du inte ska göra saker som du kommer ångra sen.


Det är en händelse mitt i boken där Emma ligger i sängen och inte kan sova, för hon mår så dåligt för att hon och Adrian har varit ute utan Ellinor. Det är sådana händelser jag mins mest för det är så nära en själv. Att det kan hända mig också. Det kan hända nästan vem som helst det är därför jag tycker om Katarinas böcker för hon beskriver så bra för allt kan hända en själv. Det hade vart skillnad om det hade varit en händelse som inte hade kunnat hända mig. Visst jag skulle väl komma ihåg det men det hade inte vart så nära mig som en detta är.


Författaren heter Katarina Von Bredow hon skriver ungdoms romaner och har fått många priser för sina verk. De flesta böcker handlar om tonårs kärlek. Hon är född 1967. Hon har inte bara vunnit priser i Sverige utan bl.a. priser i Tyskland.
  

Bokredovisning: ”Mycket mer än så”







Om boken: Sarah Dessen har skrivit boken. Den består av 413 sidor. Det är mycket text i boken, så den är inte lättläst.






Sarah Dessen
Sarah Dessen är en amerikansk författare. Hon föddes i Evanston år 1970. Hon har t.ex. skrivit ”Mitt perfekta liv”, ”Mycket mer än så” och ”Du glömde säga hejdå”. Hennes föräldrar arbetade på universitetet. Hennes mamma lärde ut romersk mytologi och hennes pappa lärde ut Shakespeare.

Det är svårt att veta varför Sarah Dessen skrev denna bok, eftersom jag inte hittade så mycket fakta om henne.

Handlingen
Boken handlar om Auden som är en väluppfostrad tjej. Hon har alltid vart duktig med sina studier och hon brukar aldrig vara ute på fester om helgerna. Hon har inte haft ett socialt liv med vänner och helt enkelt missat den ”roliga” delen av hennes tonårsliv, enligt henne själv. Auden har också slutat att sova på nätterna. Hon har en bror som heter Hollis, han skall under sommaren resa omkring i Europa. Audens föräldrar är skilda och hennes pappa har en ny tjej som heter Heidi och de har fått ett barn tillsammans. Auden får ett erbjudande om att bo hos hennes pappa och Heidi under sommaren, när hon får frågan, tackar hon snabbt ja. Audens pappa och Heidi bor i en liten stad vid kusten, vars namn är ”Colby”. Auden får sköta bokföringen på Heidis klädbutik och där lär hon känna tre tjejer. Maggie, Esther och Leah, de berättar om vad de brukar göra i Colby om kvällarna, om grillfesterna och om vilka regler som finns, för att inte Auden skall göra bort sig. Auden träffar en kille som heter Eli som också har svårt att sova om nätterna. Eli har bestämt att hon skall få uppleva de saker som hon missat under sin ”tonårstid”.

Tiden
Boken utspelas under en sommar i staden Colby. Man märker tydligt att den utspelar sig under en sommar, eftersom den handlar om Auden som har sommarlov och att hon skall bo hos sin pappa under sommaren. De sista sidorna innefattar också om när hon har börjat på Universitetet efter sommaren.

Budskap
Jag tror att budskapet i boken är att människor kan ändras. Om man inte tyckte om en person under en tid p.g.a. att personen gjort något dumt, eller bara betett sig konstigt, då måste man acceptera att personen kan ändra sig i framtiden.

En speciell händelse
Auden spenderar sina nätter tillsammans med Eli, när de har lärt känna varandra. De hittar på roliga saker tillsammans. Eli lämnar ut tidningar om nätterna och en kväll hänger Auden med. De kastar ut tidningar till alla hus i området där Auden bor, inklusive hennes eget hus. Auden råkar kasta tidningen på Heidis bil och då säger Eli att Auden får lägga den på trappan istället. Klockan är tre på natten och just när hon lägger tidningen på trappan hör hon hennes pappas röst innanför. Han och Heidi bråkar, Auden får upp tankarna sedan hon var liten, då hennes föräldrar bråkade.

Jag tycker denna händelse visar ganska starkt intryck på mig. Barn och ungdomar skall inte behöva höra deras föräldrar bråka. Auden berättade om när hon var liten då hennes mamma och pappa bråkade ofta. Hur rädd hon hade varit, hon undrade ifall hennes föräldrar ville ha henne, eller ifall de bara hade begått ett misstag.

Mina egna tankar
Det är en riktigt bra bok som riktar sig till både ungdomstjejer och för tjejer mellan 20 och 25 år. En bok med bra beskrivningar om huvudpersonens tankar och funderingar. Jag tycker att boken gör att man kan sätta sig in i olika situationer och skapa egna bilder där boken tänkas utspela sig. Jag tycker även att man kan känna igen sig med vissa saker i boken.

Jämföra bok
Jag har läst en annan bok som Sarah Dessen också skrivit ”Mitt perfekta liv”. Jag tycker inte att hennes böcker är särskilt lika varandra. De enda likheterna jag märker är att hon skriver om kärlek i båda böckerna, dessutom skriver Sarah Dessen med ett bra, ungdomligt språk i båda sina böcker. Jag tycker annars att böckerna är väldigt olika i sig. Annars kan det vara med andra författare att de skriver sina böcker med liknande handling, vilket jag inte tycker att Sarah Dessen gör.

Omdöme
Jag tycker att boken ”Mycket mer än så” var jättebra. Dock var boken lite seg i början då jag inte var så flitig i mitt läsande. Desto längre in i boken jag kom, ju bättre blev den. Jag tycker att författaren skrev med ett bra ungdomligt språk. Detta var en av de bästa böckerna som jag läst och den får 4/5 stjärnor. Något jag reflekterade över när jag läste var att det fanns många ord som var fel, det var många särskrivningar, vilket jag tycker drar ner lite på betyget. Annars tycker jag att själva innehållet i boken var jättebra.



Av: Linnéa Andersson

Om jag kunde drömma


Skriftlig bokredovisning:

Om jag kunde drömma: Stephanie Meyer

"Stephanie berättar om de tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom och jag visste inte hur stark den delen kunde vara som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom".

Isabella Swan "Bella" flyttar från det soliga Phoenix, Arizona till det regniga ForksWashington, för att bo med sin pappa, Charlie Swan. Detta för att hennes mamma, Renée, ska kunna resa med sin nya man. I Phoenix kände sig Bella alltid utanför i skolan, så hon blir förvånad när hon snabbt blir vän med flera elever. Hon blev ännu mer förvånad när flera killar konkurrerar om hennes uppmärksamhet. Men när hon sitter bredvid Edward Cullen den första dagen i skolan, verkar han avvisa hennes närvaro och försöker till och med byta schema för att undvika henne, vilket gör Bella väldigt förvånad. Efter att ha lurat Jacob, en familjebekant, att berätta om stamlegenderna från området, drar Bella slutsatsen att Edward och hans familj är vampyrer, men blir inte rädd. Även om hon oförklarligt var kär i Edward även när hon trodde han drack människoblod, är hon mycket lättad att få reda på att familjen väljer att dricka djurblod istället. Edward berättar också att anledningen till att han höll sig ifrån Bella, var att doften av hennes blod är den starkaste för honom. Allt eftersom kommer Edward och Bella närmare varandra och trots problemet att Edward är en vampyr och Bella en människa, är de båda överens om att deras kärlek kan utstå allt.
Deras förhållande är mycket perfekt under en viss tid, men när de kommer en annan grupp med vampyrer blir de kaos.   

Boken utspelar sig i olika miljöer. Skolan, hemma, skogen bland annat. Denna bok utspelar sig under ganska ny tid med en lite fantasi. Man märker de för de går i skolan precis som jag och så de förklarar allting känns nutid, fast med en fantasi med i vampyrer.

Jag tror budskapet är att det spelar ingen roll vem du är bara du älskar den du lever med. För att även om Edvard är vampyr hindar det inte Bella att träffa honom. Spelar ingen roll vad andra säger, de viktigaste är att du själv mår bra. Och att inget är omöjligt, du ska aldrig sluta hoppas det finns alltid en utgång.


 ”Min blick gled på eget bevåg mot honom och jag log fåraktigt när jag tänkte att han satt på exakt samma sätt som jag: med nävarna knutna och armarna i kors. Han flirtade tillbaka och hans ögon lyckades på något sätt glöda till och med i mörkret”.
Jag valde denna händelse för att jag tycker den är mycket speciell känsla. Att få denna kärlek tillbaka kan betyda allt för någon. Att man kan få någons ögon att lysa igenom mörkret är inte lätt. Utan kärleken är det vackraste vi har.

Om man jämförde den här boken med ex Andreas Carlssons självbiografi bok så ser man deras likheter. Även om Andreas Carlsson skriver en självbiografi och Stephanie Meyer skriver en fantasi ungdoms bok så har de en viss likhet. I ”om jag kunde drömma” handlar det mycket om kärlek, vilket finns i vårt egna liv. Så som Edward och Bellas kärleks problem är finns även i verkligheten inte bara i fantasin vilket man märker i Andreas Carlssons bok. Båda böckerna har lite det budskapet inget är omöjligt. Om du vill något så klarar du de. De gäller bara att hitta rätt väg. 

De man får utav av denna bok är att inget är omöjligt och du får älska vem du vill. Ingen annan ska hindra dig.



Stephanie Meyer:

Stephanie Meyer föddes 1973 i Hartford. Hon deltar i kyrkan regelbundet, talade med Reuters om The Host, arbetar som producent på projektet och hur hennes liv har förändrats sedan den första Twilight filmen kom ut 2008.

Twilight författaren Stephanie Meyer har även gjort filmer, som också handlar om vampyrer och varulvar.
















                                                                                                                                 Sandra Nilsson
Vårterminen 2013
                                                                                                          9G 

Hur kär får man bli?


Boken handlar om Katrin som är en tjej på 15år och som ska börja sitt sista år i grundskolan efter sommarlovet. Katrin bor tillsammans med sin pappa, som kallas för Kasper, sin lillebror Viktor, hennes hund Tarzan och Kaspers nya kärlek Marie i en liten lägenhet mitt i stan. Karins riktiga mamma heter Ingrid och hon lämnade Katrin och familjen när Katrin var 6 år gammal och flyttade till Bryssel för att hon blev erbjuden ett mycket bra jobb där. Karins bästa vän är Frida, Frida tillhör en av de rikare familjerna och hon verkar enligt Karin ha det perfekta livet med den perfekta familjen med en mamma som står i köket och lagar mat och en pappa som fixar hushålls saker så som att måla och bygga. Katrin tycker att Fridas familj verkar så lycklig. Frida är den populäraste tjejen i klassen och alla killar avgudar Frida, något som är helt naturligt och ingen reagerar över, men bara för att Frida är en av de populäraste i klassen och skulle kunna välja vem som helst i klassen och ha som hennes bästa vän så är Katrin extra glad eftersom att Frida har valt henne som hennes bästis. Katrin tycker att allt som Frida gör är rätt och hon vill hela tiden hjälpa Frida, Katrin beundrar Frida lika mycket som alla andra i klassen gör.

På första dagen efter sommarlovet så är hela den gamla klassen tillbaka i skolan efter ett långt sommarlov och alla pratar i mun på varandra om allt som de har gjort på lovet. Affe, som är deras klassföreståndare skulle precis tysta ner klassen och börja med att välkomna alla tillbaka och berätta lite om terminen ska gå till när det knackar på dörren. In kommer Adam, en ny kille som ska börja i klassen. Adam verkar inte vara som de andra killarna i klassen, mer mogen och vuxen tycker Katrin. Även Frida har fått syn på Adam och hon tycker att han är riktigt snygg och bestämmer sig för redan nu att hon ska få honom på fall.

I Katrins klass har man varje år haft ett litet special projekt i klassen varje läsår och detta året så ska man spela upp Shakespeare pjäs Romeo och Julia. Affe bestämmer att Adam som är ny i klassen ska få spela Romeo för att han ska ha lättare att komma in i klassen. Detta tycker Frida är helt prefekt, nu ska hon se till att bli Julia så att hon och Adam kan få lära känna varandra ordentligt. Så hon går till Affe och ljuger om att hon alltid har velat bli en skådespelare och att hon jättegärna skulle vilja ha den kvinnliga huvudrollen i pjäsen. Affe säger att det är lite svårt att bara ge henne huvudrollen i pjäsen men då föreslår Frida att klassen kan få rösta om vem de vill ha som Julia och detta går Affe med på. Eftersom att Frida är så populär i klassen så röstar de flesta i klassen på Frida och hon får rollen. Nu så börjar Frida och Katrin att planera hur de ska få Adam att falla för Frida och de kan inte se på det på något annat sätt än att de skulle lyckas eftersom att det inte finns en enda kille som kan säga nej till Frida.

Men en dag när Katrin är ute och går med sin hund Tarzan i parken som finns i stan träffar hon Adam och de börjar snacka och de inser att de har flera saker gemensamt, Adam har också haft en likadan hund som Katrin har men den fick han lämna ifrån sig när han var yngre bara för att hanns mamma blev allergisk för hundar. Adam har också en pappa som lämnade han och hans mamma för jobbet och flyttade till Bryssel. Katrin märker att hon öppnar sig mer och berättar mer för Adam än vad hon någonsin har gjort för Frida. Hon berättar allt för Adam och hon tycker att han är den första som förstår. Han förstår och vet hur det är att leva med skilda föräldrar, det är något som Frida aldrig har förstått. När Marie lämnar familjen efter att hon och Kasper har bråkat om ett nytt jobb och försvinner helt så hjälper Adam till att leta upp henne. Adam förstår Katrin och tillslut så sker det som absolut inte får ske, Adam och Katrin blir kära i varandra. Detta förstör ju allt och det kommer att såra Frida något otroligt, Katrin vill inte såra henne men hon kan verkligen inte hindra sina känslor för Adam och hon vrider sig nästan ut och in för att lösa detta.

Frågan är bara om hon lyckas att endast var vän med Adam för att ha kvar Frida som vän eller inte, och hur Frida reagerar när hon får reda på att de är kära i sådana fall.

Boken utspelar sig under ett halvår, höst terminen i nionde klass. Man märker hur tiden går framåt genom det beskrivs mycket hur vädret är, i början så är det typiskt sensommar väder och sedan blir det kallare och de har på sig mer och mer kläder när de går ut. I början av boken så har de skinnjackor och jeansjackor på sig medan framåt slutet av boken så har de på sig vinterjackor och vantar t.ex. men de beskrivs även hur naturen ändras, trädens löv skiftar i färg och träden tappar löven. Vädret beskrivs kallare och råare och man förstår att det blir höst och vinter. Men man märker även att tiden går framåt genom att de kommer längre med deras projekt, Romeo och Julia pjäsen, de övar igenom pjäsen mer och mer och lär sig den. De är nästan helt klara med pjäsen när boken slutar. Katrin funderar på vad hon ska köpa till Viktor i födelsedagspresent och då så hittar hon ett ”hösterbjudande” också säger att tiden har gått framåt, det var ju sommarlov när boken började.

Jag tror att bokens budskap är att man inte ska låta andra bestämma och sedan inte tillåta sig själv att göra tvärtemot bara för att man tycker något annat. Frida ”paxade” Adam innan någon av dem hade fått chans att lära känna han. Hon bestämde sig redan första gången som hon såg han för att hon skulle få han. Därför vågar inte Katrin berätta för henne att hon och Adam gillar varandra bara för att hon är rädd för att Frida ska bli arg och inte tycka om henne mer. därför mår hon extremt dåligt över hennes känslor och vänder sig ut och in bara för att försöka ändra på vad hon känner. Ett annat budskap tror jag är att man ska stå upp för vad man tycker och känner och att man ska vara ärlig. Om du ljuger, vilket Katrin gör flera gånger bara för att hon ska undvika att berätta om Adam för Frida, så kommer ändå alltid sanningen fram. Detta leder bara till en massa problem och det blir inte lättare bara för att hon ljuger, snarare mer komplicerat och hon trasslar in sig mer och mer för att undvika att berätta sanningen och att hon har ljugit. För när man först har börjat med att ljuga en gång så blir det en ond spiral, hon tvingas att ljuga mer och mer hela tiden så att Frida inte ska komma på Katrin att hon ljuger.

En händelse som jag fastnade för var första gången som Adam och Katrin träffades själva i parken. Det var inget som de hade planerat att göra utan det hände bara. Det var egentligen Tarzan som hittade Adam när han och Katrin skulle ut och gå i parken. Katrin blir först chockad när hon träffar han och vet inte riktigt vad hon ska säga till honom men de börjar prata och Adam berättar om hans hund som han hade när han var liten men var tvungen att lämna ifrån sig för att hans mamma blev allergisk för hundar helt plötsligt. Tydligen så blev Adam påmind om hans hund när han såg Tarzan bara för att Tarzan såg precis likadan ut som hans gamla hund gjorde. När Adam har berättat klart om sin gamla hund så avslutar han med att säga att Katrin har tur som har en mamma som tål och tycker om hundar, då berättar Katrin om att hon inte har någon mamma, att hennes mamma har lämnat dem och flyttat till Bryssel för att jobba. Då så berättar även Adam att hans pappa har gjort samma sak, att han har flyttat till Bryssel han med för att jobba, eller det är det som Adam tror att han har gjort för Adam vet inte om det är säkert för att han har ingen kontakt med sin pappa. Och de pratar vidare och inser att de har en hel del gemensamt, men helt plötsligt säger Adam: ”Det är nog värre för dig, farsor sticker, det har man ju hört. Morsor sticker inte.” Dessa orden får Katrin att bryta ihop, hon börjar gråta helt plötsligt och vill egentligen fly ifrån Adam för att få vara i fred med Adam tar tag i henne och drar henne till sig och kramar henne hårt. Denna händelsen tycker jag är väldigt speciell och känslosam. Det är första gången som de träffas och de ”klickar” direkt. Helt plötsligt så berättar de allt för varandra och de förstår sig på varandra på ett sätt som ingen annan har gjort förut. De är lika på flera sätt och har en hel del gemensamt. Men det som jag fastnade för mest var att han inte släppte henne utan istället drog henne till sig och kramade henne hårt. Även fast att de inte kände varandra speciellt väl så drogs de till varandra och han ville inte att hon skulle vara ledsen. Detta tycker jag är så speciellt, i flera fall så kan en person som vi inte känner alls, visa sig vara en person som vi har mycket gemensamt med.

Om jag skulle jämföra den här boken med andra böcker som Katarina von Bredow har skrivit så skulle jag säga att jag ser en hel del likheter i denna boken som i andra böcker som hon har skrivit. Katrina skriver på ett så fantastiskt sätt att jag blir helt fångad av hennes böcker. Hon får allt att verka så verkligt. Det är verkligen verklighetstroget det som hon skriver, så verklighetstroget att det skulle kunna vara något som man själv skulle kunna uppleva. Hon får verkligen med alla de tankarna som man själv har inför vissa beslut. I denna boken t.ex. så vrider sig nästan Katrin ut och in bara för att inte såra Frida, även fast att hon är kär i Adam och inte kan få han ur sina tankar. Man får läsa om hennes tankar om allt, och jag som tjej känner igen mig väldigt mycket. Det är precis sådant som vi tjejer också tänker och funderar på. Detta återkommer mycket i hennes andra böcker som t.ex. i hennes bok Som jag vill vara, den handlar om en tjej som är 15år gammal och blir gravid. I den boken så får man också läsa om hur hennes tankar går om detta med barnet och den är väldigt lik denna boken på ett annat sätt också eftersom att hon håller på att förlora sin bästa vän i den boken med bara för barnet, det är ju detsamma som denna boken fast här håller hon på att förlora sin bästa vän för en kille.

Jag tycker att denna boken är riktigt bra, den är verklighets trogen och Katarina von Bredow är riktigt duktig på att skriva böcker som man känner igen sig själv i. Hon är även extremt duktig på att beskriva omgivning och personer på ett sådant sätt att man kan se dem framför sig. Allt blir så verklighetstroget. Detta är även sånt som vi unga tjejer ställs inför varje dag, en kille kan verkligen förstöra en hel vänskap. Och man försöker verkligen att fixa, hjälpa och alltid vara alla till lags. Det finns tillfällen som även jag har känt mig som Katrin för i boken, helt hjälplös och så försöker man att hela tiden vara alla till lags så att man tillslut nästan vänder sig ut och in bara för att lyckas. Jag tycker verkligen om alla av Katarina von Bredows böcker och tycker att alla unga tjejer ska ge hennes böcker en chans.   

Författaren heter Katrina von Bredow men hon hette ifrån början Anna Petra Katarina Lindén och hon är nu 46 år gammal. Hon föddes och växte upp i Aneby i Småland men när hennes föräldrar skilde sig så flyttade hon med sin mamma till Jönköping. När hon var 15år gammal så träffade hon Einar von Bredow för första gången och när hon var 18år så gifte de sig i Paris. Det är ifrån han som hon har fått sitt efternamn. 1989 så flyttade de till Maro i Spanien där de bodde i nästan 5år. Det var i Spanien som hon för första gången fick chans att börja skriva mer på heltid. Hon fortsatte nu på att skriva en bok som hon började med när hon var 15år gammal vilket resulterade i hennes debut roman Syskonkärlek 1991. Efter nästan 5år i Spanien så flyttade de tillbaka till Sverige där hon fortsatte att skriva böcker. 2000 så skilde hon och Einar sig och inte långt efter skilsmässan så träffade hon Kjell Andersson som hon nu har två söner tillsammans med. Hon har skrivit 12 böcker sammanlagt och nästan alla är ungdomsromaner. Hon får inspiration till sina böcker från platser som hon har bott på och upplevelse som hon har upplevt under sitt liv, detta gör att böckerna känns mycket verkliga. Många av hennes böcker har hon vunnit olika priser för, både svenska och utländska. 

Av: Emelie Olsson